![]() Odchudzanie z zastosowaniem diety Cambridge
Określenie typu otyłości uzyskujemy z wartości stosunku obwodu talii (cm) do obwodu bioder (WHR). Wartość WHR wyższa od 1.0 dla mężczyzn i 0.8 dla kobiet wskazuje na otyłość brzuszną zwiększającą zagrożenie dla zdrowia. Wartość WHR niższa od podanych określa otyłość pośladkowo-udową (mniejsze ryzyko). Wysoki współczynnik BMI i WHR to zwiększone zagrożenie chorobami krążeniowymi (nadciśnienie, choroby serca), schorzeniami dróg żółciowych, cukrzycą nieinsulinozależną oraz niektórymi rodzajami nowotworów. Warto mieć świadomość, że choroby krążeniowe są w Polsce największym zagrożeniem i przyczyną największej liczby zgonów. Przypomnijmy, że szeroko stosowana profilaktyka i leczenie otyłości są związane głównie ze stosowaniem diet ubogokalorycznych (np. 1000 kcal). Dieta Cambridge jest dietą bardzo nisko energetyczną (~500 kcal dziennie) adresowaną do:
Dieta Cambridge spełnia warunki żywienia kompletnego, a więc dostarcza organizmowi wszystkich
niezbędnych składników odżywczych. Ilość posiłków zależy od wzrostu i płci.
Zawiera:
Dieta Cambridge może stanowić "wyłączne źródło odżywiania", lub może być łączona z konwencjonalnym odżywianiem. Rodzaj diety podyktowany jest stanem zdrowia pacjenta - w określonych przypadkach konieczna jest konsultacja lekarska. Z leczenia wykluczeni są cukrzycy unsulinozależni, dzieci i młodzież w wieku rozwojowym, kobiety w ciąży i matki karmiące, chorzy na porfirię, po zawale mięśnia sercowego, lub udarze mózgu (w ostatnich 3-ch miesiącach) do czasu stosowania leków antykogulacyjnych, po poważnych operacjach (w ostatnich 12 miesiącach). Stosowanie diety ograniczone jest przez: niewydolność nerek i wątroby, alergię na białko, ciężkie schorzenia psychiczne, oraz fenyloketonurię. W niektórych przypadkach dawki leków muszą być korygowane w czasie diety przez lekarza.
Stosowanie diety Cambridge to nie tylko ubytek masy ciała i względy estetyczne
(średni ubytek masy ciała tygodniowo - 2.5kg). To także ogólna poprawa stanu zdrowia.
Ocena kliniczna przeprowadzona została w Polsce przez Instytut Żywności i Żywienia w
Warszawie. Badaniem objęto 20 kobiet, które nie odnotowały efektów odchudzania stosując
inne diety. Badania potwierdziły skuteczność, bezpieczeństwo i dobrą tolerancję w czasie
kuracji. Oprócz ubytków wagi odnotowano:
Dietę Cambridge w formie "wyłącznego źródła odżywiania" można stosować zgodnie z zezwoleniem MZiOS przez 3 tygodnie. Zawsze po takiej diecie przechodzimy powoli do włączania posiłków konwencjonalnych, następnie przez określony czas wracamy do żywienia na poziomie 1000kcal dziennie. Dopiero po takiej przerwie i przy dużej nadwadze można zastosowanie diety powtórzyć. |